LYDEN AF LANGELAND

Lyt til kunsten X VisitLangeland - H. C. Ørsted

July 23, 2022

H.W. Bissen, H.C. Ørsted, opstillet 1920 (afstøbning af original fra 1861)

På Gåsetorvet i Rudkøbing står en bronzeskulptur af et af Rudkøbings mest kendte bysbørn - H.C. Ørsted (1777-1851), som blev født i Rudkøbing som søn af byens apoteker. H.C. Ørsted var fysiker og kemiker, og han gjorde flere banebrydende opdagelser. I 1820 blev han verdenskendt, da han opdagede elektromagnetismen (forbindelsen mellem magnetisme og elektricitet). Han var en mand, der havde mange titler, talenter og interesser. Han var bl.a. professor i kemi og fysik ved Københavns Universitet, og hans interesse for naturvidenskabelig undervisning kom til udtryk i nogle meget brugte lærebøger og ikke mindst gennem hans afgørende rolle ved Den Polytekniske Læreanstalt, hvor han var direktør fra oprettelsen i 1829 til sin død i 1851. I 1824 stiftede han“Selskabet for Naturlærens Udbredelse” med inspiration fra et besøg i England, et udslag af hans bestræbelser for at formidle naturvidenskab til den danske offentlighed. Han var desuden medlem af Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab.

 

Lyt til kunsten

Lyt til Kunsten er sat i verden for at fortælle de gode historier, der gemmer sig i kunsten i det offentlige rum og er skabt af lyddokumentarist Helle Ansholm Rasmussen og kunstformidler Sara Line Batson Matzen.

Her kan du høre de langelandske værker som Helle og Sara har udvalgt. De er inddelt i fire overordnede kategorier - Kunsttårnene, værker i Tickon, værker i Rudkøbing og et værk i Bagenkop. Se mere på langeland.dk/lyt-til-kunsten

Med podcasten i ørerne kan du drage ud og lære værkerne i de fynske købstæder bedre at kende, eller lytte derhjemme, når det passer dig bedst.

Find podcasts fra alle de fynske købstæder her

Projektet er endvidere et samarbejde med Danmarks førende kunst-app VIZGU, og lydkollektivet og produktionsselskabet LYDPOL.

Projektet er støttet af Kulturregion Fyn og Øernes Kunstfond.

Podbean App

Play this podcast on Podbean App